donderdag 11 september 2008

Installatie MOSS server 2007 : Cannot connect to configuration database

Ik ben vandaag weer eens bezig geweest om op mijn laptop MOSS Server 2007 te installeren. Niet omdat ik het zo leuk vindt (eigenlijk wel) maar heb een demo omgeving nodig.

Tijdens de installatie kreeg ik echter de melding "Cannot connect to the configuration database" of zelfs "Cannot create the configuration database".
Een beetje vreemde melding, de installatie heeft immers de database reeds aangemaakt, een connectie moet er dus geweest zijn?

De basis omgeving is: Windows Server 2003 Standard SP2 , SQL 2005 Developers edition SP2
SQL is geinstalleerd in een Instance

Zoeken op internet levert een hoop hits op maar geen duidelijke oplossing. Veel maken melding over dat je bij de installatie wel de instance moet opgeven, dit heb ik gedaan want de database is wel aangemaakt.

Dan vindt ik een berichtje over collation, het schijnt dat MOSS een specifieke collation vereist en zeker geen Case Sensitive Collation! De vereiste collation schijnt te zijn : Latin1_General_CI_AS_KS_WS

MOSS maakt tijdens de installatie 2 databases aan Configuration_Database en een Adminstration Database. Om de een of andere vage reden wordt de Administration database keurig aangemaakt met de Latin1_General_CI_AS_KS_WS collation maar de Configuration_Database neemt de SQL server default, in mijn geval dus Latin1_General_CS.

Veel oplossingen geven aan om met de commandline tool PSCONFIG de database aan te maken. Ik hou wel een beetje van simpele oplossingen dus het volgende heeft voor mij geholpen:

  1. Handmatig in SQL 2005 de database Configuration_Database aangemaakt met collation Latin1_General_CI_AS_KS_WS
  2. Daarna de SharePoint Products and Technologies Configuration Wizard gestart en de setup gevolgt met opgeven van dezelfde database als die handmatig is aangemaakt.

Geen opmerkingen: